Balsam articular

Disconfortul resimtit in diverse articulatii, intalnit mai des pe masura ce se inainteaza in varsta, se datoreaza unor procese care se produc simultan si se stimuleaza reciproc in directii care nu sunt benefice tesuturilor in care au loc: capsula articulara, cartilajul intraarticular, tendoane si sinovii periarticulare.

Degradarea cartilajului articular poate fi urmarea unor traumatisme sau a unor procese imunologice, insa in ambele cazuri este insotita de un proces de inflamatie, proces descris pentru prima oara in mod sistematic de catre Wirchow si care se manifesta intr-un tesut prin clasica sintagma medicala: “rubor, calor, dolor, tumor” – adica inrosire, incalzire, durere, tumefiere (edem, umflare).
Pentru combaterea acestor manifestari se administreaza ca prima masura medicamente care scad inflamatia si durerea: antiinflamatoare nesteroidiene gen ibuprofen, diclofenac, ketoprofen, etc. sau corticosteroizi (prednison, hidrocortizon, medrol, etc.). Pentru a diminua efectul negativ pe care aceste substante de sinteza le au asupra stomacului se administreaza simultan un pansament gastric sau un inhibitor al ciclooxigenazei de tip 2 (COX2), medicamente mai blande pentru stomac insa nu complet lipsite de efecte adverse, (ex. a fost observat la tratamentul pe termen lung cresterea riscului unor probleme cardiovasculare). O alternativa acceptabila la preparatele sistemice (pastile) o reprezinta folosirea cremelor si unguentelor cu aplicare locala (in unele cazuri a supozitoarelor), prin care se diminueaza actiunea nociva a acestor substante pe mucoasa gastrica (se elimina contactul direct).

 

Ca tratament de durata pentru cazurile in care cartilajul intraarticular este deteriorat (se poate evidentia radiographic sau cu RMN) se recomanda administrarea unor substante care opresc degradarea si in unele cazuri ajuta refacerea unor componente si a functionalitatii articulare: glucozamina, condroitin sulfat, acid hialuronic, colagen tip II, vitamina C, metilsulfonilmetan (MSM), etc. De remarcat aici faptul ca sunt o multitudine de preparate cu diferite compozitii si concentratii, iar calitatea unor molecule utilizate (acid hialuronic, colagen, etc.) este diferita de la producator la producator. Acest fapt contribuie la incertitudinea eficacitatii tratamentului, care nu in ultimul rand se datoreaza si
unor diferente fiziologice individuale. Un alt tip de produs care da rezultate la unii pacienti este o combinatie de acizi grasi saturati (Celladrin), insa dupa cateva saptamani de tratament la unii pacienti poate inrautati metabolismul glucozei (cresterea glicemiei a jeun sau a tolerantei la glucoza sau o nevoie crescuta de hipoglicemiante la persoanele care déjà iau medicamente pentru diabet). O alta alternativa este tratamentul injectabil cu diverse preparate administrate intramuscular sau intraarticular (Aflutop, Synvisc, Hyalgan, etc), care dau raspunsuri favorabile cu durata de cateva saptamani sau luni la unii pacienti. In cazuri severe de degenerescenta articulara se procedeaza la inlocuirea articulatiei cu diverse tipuri de dispozitive si care pot aduce ameliorari considerabile ale calitatii vietii.

 

Dupa aceasta scurta descriere a principalelor modalitati de tratament ale medicinei moderne alopate, ar fi nedrept sa ignoram alte tratamente folosite timp de secole cu mai mult sau mai putin success pentru tratamentul afectiunilor articulare. Inainte de aparitia medicamentelor de sinteza la sfarsitul secolului al XIX-lea, Hipocrate, Galen, Paracelsus, Avicena (Ibn Sina) au tratat cu succes pacienti folosind farmacia naturii si pe langa inevitabilele greseli au lasat in urma informatii medicale pretioase care au fost incorporate in tratamentele traditionale cu plante.

Folosind aceste informatii precum si cele aduse mai recent de cercetarea stiintifica de laborator si cea clinica, se pot face unele tratamente integrative care au avantaje fata de metodele empirice traditionale si fata de cele care folosesc exclusive substante de sinteza. Un astfel de tratament il reprezinta un produs pe baza de plante impreuna cu o substanta folosita in transplantul de celule si organe si care a fost utilizat cu succes de cateva zeci de pacienti incepand cu martie 2014.

 

Balsamul articular a fost pus in vanzare pentru inceput de Asociatia HerbaSan si este o combinatie de grasime vegetala (unt de shea, unt de cacao, etc.) si plante cu actiune antiinflamatorie si analgezica (batranis, ienupar, soc, untul-pamantului, spanz, etc.). Produsul este utilizat in cadrul unui studiu clinic si a dat rezultate considerabil mai bune decat tratamentele cu antiinflamatorii de sinteza. In functie de specificul individual se pot adauga si alte extracte de plante cu rol regenerator, insa in acest caz este recomandat un consult prealabil.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici DE ACORD