Diabetul zaharat

Impreuna cu hipertensiunea arteriala si ateroscleroza, diabetul face parte din clubul “ucigasilor silentiosi”, adica acele afectiuni care nu produc simptome manifeste (durere, discomfort, indigestie sau alte neplaceri evidente) decat dupa multi ani de la instalare, cand modificarile patologice sunt avansate, incep sa apara complicatii prin afectarea unor organe, tratamentul nu poate restabili starea normala a organismului si focusul terapeutic se indreapta spre limitarea progresiei bolii si a consecintelor ei.

Stim ca sunt persoane cu diabet zaharat care au nevoie de injectii cu insulina si bolnavi cu diabet care pot fi tratati exclusiv cu pastile. Vorbind de insulina, trebuie spus ca de numele ei este legat indisolubil numele unui medic si cercetator roman, Nicolae Paulescu, cel care la inceputul secolului XX a descoperit rolul pancreasului in mentinerea glicemiei in limite normale si a izolat substanta care are un rol esential in aceasta reglare. Nicolae Paulescu a numit aceasta substanta pancreozimina, a brevetat-o in Franta si a publicat descoperirea sa in jurnale reputabile ale vremii. Din pacate savantul roman, mare iubitor al lui Isus Hristos, a fost si un antisemit rabid, iar aceasta trasatura i-a atras o reactie extrema din partea comunitatii evreiesti, care i-a atribuit in mod arbitrar si impotriva evidentelor descoperirea insulinei si premiul Nobel legat de aceasta unei echipe canadiene conduse de cercetatorul Banting. Este probabil aceasta istorie o fabula moderna care ne invata sa nu amestecam stiinta si adevarul cu ura. Asa cum la nivel epistemologic adevarul este opusul minciunii, la nivel relational, individ vs colectiv, subiectiv vs obiectiv, ura si neadevarul sunt opusul iubirii si adevarului.

 

Revenind la prezentarea noastra despre diabet, din fericire exista tratamente foarte bune pentru a contracara acest pericol pentru sanatate, iar dintre tratamentele medicamentoase se detaseaza clar metforminul in diversele sale forme, atat cele cu actiune imediata cat si cu eliberare prelungita. Metforminul este singurul medicament care a fost studiat si demonstrat a fi eficace in prevenirea diabetului la persoanele care au un risc sporit pentru a face aceasta boala (persoane cu prediabet, adica cele cu glicemie ajeun peste 105 mg/mL sau cele care au toleranta scazuta la glucoza – evidentiata prin rezultate anormale la testul oral de toleranta la glucoza). De asemenea, la persoanele cu diabet non-insulino dependent, metforminul este cel mai bun in prelungirea sperantei de viata si a anilor de viata fara imbolnavire. O ultima mentiune despre metformin este faptul ca la origine este un extract natural din liliac francez (Galega officinalis), cunoscut in terapeutica traditionala pentru proprietatile sale benefice in tratamentul afectiunilor asociate diabetului. Metforminul si insulina au fost in competitie in anii ’30 si ’40 pentru tratamentul diabetului; acum stim insa ca se adreseaza unor patologii diferite. In acest context trebuie mentionat ca in lipsa unui tratament adecvat al diabetului tip 2 (non-insulino-dependent, adica cel tratat cu pastille care combat rezistenta la insulina), dupa 5-10 ani destui bolnavi tind sa progreseze spre diabet tip 1 (insulino-dependent, cu necesitate de insulin), iar acest fapt subliniaza importanta depistarii precoce si a tratamentului adecvat a prediabetului si diabetului tip 2.

 

Tratamentul diabetului cu extracte naturale se bazeaza in mod traditional pe utilizarea urmatoarelor plante, singure sau in combinatie: teci de fasole (Phaseolus vulgaris), dud alb (Morus alba), afin (Vaccinium myrtillus), castravete amar (Momordica charantia), zmeur (Rubus idaeus), stevie (Rumex patientia), ciumarea (Galega officinalis), varza creata (Brassica oleracea sabauda) sau topinambur (Helianthus tuberosus), etc. Majoritatea preparatelor care trateaza diabetul folosesc o combinatie din aceste plante.

 

Sunt insa alte doua plante speciale pentru tratarea diabetului care trebuie stiute si utilizate. Prima este Curcuma longa, planta din radacina careia se face o pasta sau pulbere care este folosita uzual in Asia drept condiment si este un constituent de baza in turmeric si curry. Extractul din aceasta planta, curcumin sau kurkuma, este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si intrebuintat in mod traditional pentru dureri reumatice, aplicatii pe piele, etc. Relativ recent insa un studiu clinic a aratat ca extractul de Curcuma este eficace in prevenirea tulburarilor metabolismului glucidic, mai precis previne evolutia prediabetului in diabet, lucru pe care doar metforminul, un medicament care la randul lui a fost initial un extract vegetal, poate sa il faca. Curcuma contracareaza in special componenta inflamatorie (NFkB, Il-1, Il-6, etc.) a diabetului.

Exista insa o a alta planta foarte utila pentru tratamentul diabetului, o planta care are avantajul ca se dezvolta bine in clima si solul autohton, se intalneste in toate regiunile tarii de la campie pana la circa 1000 m altitudine, in luminisuri si margini de padure, tufarisuri, pajisti, livezi si chiar margini de drumuri si care infloreste in lunile iunie-august: Agrimonia eupatoria sau turita mare, numita si coada-racului, lipici, scai marunt. Din punct de vedere chimic contine taninuri, glicozizi, quercetina, hiperina, rutozid, acid ursolic si nicotinic, vitamin C si K, SiO2, substante amare cu efect colagog (stimuleaza evacuarea bilei in intestin). Din punct de vedere fiziologic, al reglarii metabolismului, turita mare influenteaza echilibrul intre utilizarea lipidelor (acizilor grasi) si ai glucidelor (glucoza) in metabolismul energetic celular si re-sensibilizeaza efectorii celulari citoplasmatici si nucleari la actiunea insulinei.

 

Recomand tratamentul cu turita mare in special pentru pacienti cu sindrom metabolic si cei care au atat glicemia cat si colesterolul ridicat. Mai mult, combinatia curcuma/turita mare poate fi un tratament extrem de eficace pentru multe cazuri de diabet.

 

Bibliografie selectiva: Universul Plantelor, Constantin Parvu, p 864-65, Editura ASAB Bucuresti 2006, ISBN 973-7725-10-7

N.a.: Am inceput sa recomand turita mare pentru tratamentul diabetului (initial recomandam doar pentru hipercolesterolemie/ficat gras) dupa ce doamna Vanda Raliade mi-a relatat succesul obtinut de mama dumneaei dupa o cura de 6 luni cu turita mare si care ulterior nu a mai avut nevoie de insulina.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici DE ACORD