Refacere rapida sportivi

Perioadele de competitie sunt varfuri de activitate pentru sportivii de performanta. Prin antrenamente si diete specifice se poate obtine o conditionare optima a organismului, care sa asigure un randament maxim in aceste perioade.

 

Solicitarea intensa in cadru competitional produce modificari fiziologice importante, in primul rand acumularea de metaboliti si specii reactive de oxigen care scad pH-ul celular si interstitial (acidul lactic produs prin arderea anaeroba a glucozei pentru producerea de energie pentru contractia musculara si care se manifesta prin “febra musculara”), scaderea rezervei de antioxidanti (s-adenozil-metionina, glutation, vitamin C si E, etc) scaderea eficientei energetice a mitocondriilor (se genereaza mai putin ATP din aceeasi cantitate de glucoza/lipid/proteina consumata) si chiar distrugerea mitocondriilor, lucru care a fost demonstrat in anii 80 la alergatorii de marathon.

 

Refacerea acestor modificari prin repaus, stimularea circulatiei, hidratare si detoxifiere este relative lenta si in cazul in care este necesara participarea frecventa la competitii intr-o forma fizica ridicata, este de asemenea necesara administrarea unor suplimente care sa adreseze aceste modificari, suplimente care nu sunt interzise de federatiile de specialitate. Pentru stabilirea unui tratament optim este necesara o evaluare atat a organismului sportivului cat si a programului de competitii in disciplina respectiva.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici DE ACORD